2 Aršina i druge priče

Ivančica Tomić Petričević

2 Aršina i druge priče

Graditi bolji svijet smisao je ljudskoga postojanja. Bolji se svijet gradi i riječima. Umjetnost ispunjava i oplemenjuje dušu, obogaćuje um. Ona nas svojom sugestivnom snagom izdiže iznad običnog i svakodnevnog. Svatko od nas poželi pobjeći u neki drugi, ljudskiji svijet, poželi sakriti se od običnosti u okrilje umjetnosti.  Takvu potrebu imala je i naša spisateljica Ivančica Tomić-Petričević kada je krenula u avanturu pisanja ovih priča.

Zbirka priča simboličnoga naslova „Dva aršina“  donosi pred čitatelje mnoštvo ljudskih sudbina koje se, iznimnom sposobnošću autorice da oslika najsloženije dubine ljudskoga uma, rasprostiru pred nama u mnoštvo pojedinačnih osobnosti. Četiri nepovezane priče slika su jednog vremena, psihološki iznijansiranih odnosa, isprepletenosti sudbina.

Priča „Kuća na selu“ obrađuje temu naslijeđivanja koja je toliko bliska svakome od nas: ili smo nepravedno uskraćeni za nešto što nam pripada ili smo nenadano nagrađeni nečim što nismo očekivali. Stara napuštena kuća ne mora se posjedovati da bi se sačuvale uspomene: „U tom je trenutku znala da, iako u kuću vjerojatno nikada više neće otići, bar joj sjećanja nitko neće moći oduzeti.“  

„Dva aršina“  priča je o ženidbi i nepristajanju majke na sinov izbor. Dvostruka mjerila u odnosu prema nevjesti i kćeri, uz poroke i predrasude primitivne otočke sredine, razlozi su propadanja nekoliko naraštaja iste obitelji. 

Da život ima i svoju vedru stranu svjedoči priča „Prava ljubav“u kojoj se autorica izravno obraća čitateljima iskazujući osobnu sreću zbog sreće drugih ljudi: „ Osjetiš se odjednom i ti sretniji, čovječniji, bar za stepenicu bliži Bogu.“

Završni tekst „Matanovo zlato“ tipična je gastarbajterska priča o  čovjeku koji u sebi objedinjuje grubost seoske sredine u kojoj je odrastao i nestalnih gena koji ga tjeraju na nevjeru. U začaranom krugu  gena i seoskih predrasuda našla se i  Matanova kćer koja nije našla sreću u braku sa smirenim čovjekom  koji „nije dorastao Maričinoj energiji, onoj putenosti i primitivnoj snazi koju je mogao ukrotiti samo netko sličan njoj.

Čitajući priče Ivančice Tomić-Petričević, čitatelj će uživati otkrivajući u sudbinama likova svoje preokupacije, u njihovim strahovima svoje strahove, u njihovim radostima svoje radosti. Znat će, poučen pročitanim, da treba osuditi laž, silu, zavist ili mržnju, a da iskrenost, hrabrost, nesebičnost i dobrota trebaju biti temelji za jedan bolji svijet.

Slika naslovnice